Om gungorna

 

De klassiska tvåsitsiga trädgårdsgungorna går under olika namn

En vanlig beteckning är herrgårdsgunga, kanske för att den ger ett lite lyxigare intryck åt trädgården.

I filmen om Madicken figurerar också en sådan här gunga i trädgården.

Varifrån begreppet Amerikagunga kommer är oklart efterom gungorna knappast är särskilt vanliga i Amerika, men i en scen ur filmen "Tootsie" från 1982 sitter faktiskt Dustin Hoffman och Charles Dunning i en sådan.

Under tidigt 90-tal sålde vi dessa gungor under namnet Mormorsgunga, eftersom många kunder nostalgiskt berättade att "en sådan hade farfar och farmor" eller "mormor hade en sådan i sin trädgård".

 

I vissa delar av vårt östra grannland finns dessa gungor på var och varannan gård. Det är inte bara i saunan man kan avhandla livets glädjeämnen och problem. En vacker sommarkväll kan man lika gärna sitta i trädgårdsgungan och filosofera, kanske med något drickbart i handen.

Att sitta i en trädgårdsgunga är som att gunga lite i en båt. Gungorna är mycket mer lättgungade än en hammock.

  • Gungorna är tillverkade i tryckimpregnerad furu för att kunna stå utomhus i decennier (det är ju inga trädgårdsmöbler som man lätt lyfter in i ett förråd).
  • I "grundutförande" är gungorna utan tak, men det finns tak att köpa till, för den som så önskar.
  • Gungorna säljs omålade. Det är nämligen inte så lämpligt att måla på färskt tryckimpregnerat virke. Efter en säsong utomhus kan man dock med fördel måla gungan med någon oljebaserad färg. Alternativt kan man behandla den med träolja, gärna gröntonad, för att ytterligare förlänga dess livslängd. De flesta brukar nog så småningom måla sina gungor såvida man inte tycker om den "patinerade" mörkgrå färg som de annars så småningom antar.
  • Till skillnad från de vanligaste trädgårdsgungorna har våra gungor svängda sitsar för bättre sittkomfort. I Finland kallas detta för "svensk modell", vilket kan tyckas märkligt. I Finland betyder dock "svensk" ofta finlandssvensk.
  • Själva sofforna är spikade med kopparspikar som alltså inte rostar och de är spikade i förborrade hål för att säkerställa att träet inte spricker. Det är alltså inte spikade med spikpistol utan det är fråga om ett gediget hantverk.
  • Våra gungor är stabila till skillnad från många andra konstruktioner som är tämligen rangliga i sidled.
  • Upphängningspunkterna är försedda med nylonbussningar som lager.
  • "Fotstorlek" mellan hörnstolparna på marken är 190 x 290 cm. Höjd utan tak 220 cm och med tak ca 245 cm.
  • Gungorna levereras i 3 kollin (7 kolli om det är med tak) på pall för uppmontering. De är inte svåra att montera och utförlig monteringsanvisning medföljer. På grund av storleken bör man ändå vara ett par personer vid uppsättningen och räkna med att det tar några timmar. För att lyfta upp ev. tak kan behövas ytterligare ett par personer

Pris för gunga utan tak: 12 800 kr inklusive moms och frakt.
Pris för gunga med tak: 19 600 kr inklusive moms och frakt.

Möjlighet till delbetalning finns.

 

Sommarbild av gunga med tak